Bijenale u Veneciji: Prikazan video Milatovića i Mugoše o spašavanju crnogorske prirode

21. Jun 2023

-

Novosti

Naslovna fotografija objave konkursa

Podijelite na društvenim mrežama

„Slike koje bljeskaju“ - eksperimentalni video art u formi triptiha, crnogorskih autora Branislava Milatovića i Andrije Mugoše, prikazan je u crnogorskom paviljonu u palati Malipiero, kao dio crnogorske postavke na 18. Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Video govori o spašavanju crnogorske prirode, odnosno Crne Gore kao ekološke zemlje. Kroz tri scene, video pruža uvid u složenu vezu između ljudi, prirode, tradicije i modernog života u Crnoj Gori.

Milatović je crnogorski umjetnik koji je diplomirao filmsku režiju na Cetinju, a sa svojim kratkim filmovima "Sve to", "Puna glava radosti" i "Obrad" učestvovao je na više od 70 filmskih festivala u svijetu, osvojivši više nagrada. Trenutno radi na dugometražnom filmu.

Njegov kolega sa FDU na Cetinju, Andrija Mugoša režirao je i napisao scenarije za sedam kratkih filmova, a kao asistent režije potpisuje i dugometražni film "Zaliv", reditelja Draška Đurovića.

 

Resistance and Renewal - video art 1

Prva scena naglašava suprotstavljenost između modernog i tradicije, pokazujući kroz detalje paralelne elemente i jednog i drugog. Kroz ritam s miksom muzičkih instrumenata poput gusli i modernog tehna, nadovezujemo se na naslijeđeno, prihvatamo i usvajamo a zatim stvaramo novo i bolje od starog i dobrog.

U drugom segmentu ljudi su prikazani na pozorišnoj sceni kako pune kolica iz marketa s elementima koji se kreću od obične zemlje i stijena do privatnih predmeta. Kroz ritam s miksom muzičkih instrumenata poput gusli i modernog tehna, nadovezujemo se na naslijeđeno, prihvatamo i usvajamo a zatim stvaramo novo i bolje od starog i dobrog.

U trećoj sceni, ljepota tradicionalnog i zajedništvo
porodice u borbi protiv kapitalizma prikazana je u spašavanju drveta iz kolica, „kandži kapitalizma“. Kroz ritam s miksom muzičkih instrumenata poput gusli i modernog tehna, nadovezujemo se na naslijeđeno, prihvatamo i usvajamo a zatim stvaramo novo i bolje od starog i dobrog.