Autori

A

Aleksandar Čarnojević


Autori fotografija

Sa sedištem u Beču, međunarodno nagrađivani magistar arhitekture i nezavisni umetnik. Sa više od 10 godina iskustva i projekata u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Švajcarskoj i Austriji. Obrazovanje: Naučni centar Petnica program Socijalna antropologija 2003. i Univerzitet u Beogradu - magistar arhitekture 2010. Dobitnik je nagrada u sledećim stručnim oblastima: Urbanizam i Arhitektura, Marketing i Dizajn. Zainteresovan za volontiranje i biodinamičko proizvodnju vina.

Aleksandar Marsenić


Autori fotografija

Aleksandar Marsenić rođen je u jesen 1994. godine i odrastao je u Crnoj Gori. Magistrirao je 2019. godine na Univerzitetu u Beogradu - Arhitektonskom fakultetu. Sticao je iskustvo i u međunarodnim i u domaćim arhitektonskim praksama i učestvovao u radionicama Alberta Campo Baeze. Trenutno je baziran u Crnoj Gori, gde sarađuje sa poznatim crnogorskim arhitektom Srđanom Tadićem.

Aleksandar Suhanov


Autori fotografija

Studije arhitekture završio je 2013. u Beogradu. Jedan je od suosnivača Škole urbanih praksi u saradnji sa Gete institutom. Nakon toga radio je samostalno i u projektantskim biroima u Beogradu i Rusiji. Od 2016. radio je u Frankfurtu u biroima Karl Dudler i Christoph Mäckler Architekten. Pored niza izvedenih projekata, posebno se izdvajaju muzej Augustiner u Freiburgu i Terminal 3 aerodroma u Frankfurtu. Trenutno živi i radi u Berlinu kao licencirani arhitekta.

Aleksandra Vukićević


Autori fotografija

Aleksandra Vukićević rođena je 1973. godine u Nikšiću, Crna Gora. Ona je posvećena i kreativna pejzažna arhitekta sa bogatim iskustvom u dizajniranju i upravljanju različitim pejzažnim projektima. Strastveno se bavi stvaranjem održivih i funkcionalnih zelenih prostora koji poboljšavaju kvalitet života ljudi i okruženja. Oblasti koje su joj posebno zanimljive i kojima se posvećuje su zelene zidove i fasade, kao i održivi modeli sadnje biljaka.

Ana Tošić


Autori fotografija

Ana Tošić, rođena 17.02.1997. u Beogradu. Završila sam Gimnaziju Sveti Sava, zatim osnovne i master akademske studije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Učestvovala sam u arhitektonskim konkursima kao deo autorskog tima 1X2 STUDIO. Od januara 2022. radim u arhitektonskom i inženjerskom studiju Beging, kao arhitekta projektant. 

Andrej Jovanović


Autori fotografija

Andrej Jovanović (1998) je beogradski arhitekta. Završio je osnovne i master studije na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu s izuzetnim uspjehom. Aktivno je sudjelovao na izložbama studentskih radova te bio saradnik u nastavi na Departmanu za Arhitekturu. Njegov Master završni rad, "Arhitektura liminalnog prostora: dematerijalizacija graničnosti stare šećerane u Ćupriji", je ocijenjen s 10 i nominiran za prestižne nagrade RIBA President's Medals i UnIATA World's best graduation projects ever created. Izložen je na Salonu Arhitekture u Beogradu (2023).

Andrija Mugoša


Autori fotografija

Diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Cetinju. Osnivač je kompanije KA Productions, pod čijim imenom potpisuje brojne komercijalne radove. Režirao je i napisao scenarije za kratke igrane filmove "Praskozorje" (2019), "Reverse" (2020) i "Ječam" (2021). Kao asistent režije, potpisao je 7 kratkih filmova i dugometražni film "Zaliv" (2023) reditelja Draška Đurovića.

Anđelka Bnin Bninski


Autori fotografija

Dr Anđelka Bnin-Bninski je inženjer arhitekture sa specijalizacijama u oblastima teorije umetnosti i medija (1) i filozofije arhitetkure (2). Njena ekspertiza su multi- i trans-disciplinarne kritičke prakse u arhitektonskom projektovanju i obrazovanju. Radi kao nastavnik, kustos i projektant, trenutno je angažovana u  zvanjima naučni saradnik na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, saradnik u laboratoriji Gerphau u Parizu i reprezent u organizaciji ARENA.

Anja Tadić


Autori fotografija

Anja Tadić je japanolog sa sedištem u Nikšiću, Crna Gora. U julu 2009. godine diplomirala je na Univerzitetu u Beogradu na filološkom fakultetu, odeljenju za japanski jezik, književnost i kulturu. Učestvovala je u Intercultural Institute of Japan, 2-20 Agebacho, Shinjuku-ku, Tokyo, Japan. 2017. godine osnovala je dizajnerski studio "Kokoro" koji je zvanično posvećen otkrivanju minimalizma i intimnosti u životu. Kokoro dizajni su apstraktne kontemplativne slike crnogorskog pejzaža.

Anoe Melliou


Autori fotografija

Anoe Melliou je arhitekta koji praktikuje metode dizajna kroz jezik. Njen pristup, koncipiran kao kritička praksa, privlači našu pažnju na socijalnu i prostornu pravdu, dok ukazuje na participaciju i komunikaciju. Živela je i studirala u Grčkoj, Belgiji, Holandiji i Nemačkoj, pri čemu je Berlin smatrala svojom mrežom i bazom. Diplomirala je arhitekturu na Univerzitetu likovnih umetnosti u Berlinu i sarađivala je na projektima tokom osnivanja Floating University u Berlinu, 58. Venecijanske bijenale u Veneciji i GfZK u Lajpcigu. Nedavno aktivna u oblasti odnosa s javnošću, Anoe je pomagala odeljenju za komunikaciju, sadržaj i razvoj poslovanja u Topotek 1 - multidisciplinarnom birou koji radi na rubnim područjima pejzažne arhitekture, urbanog dizajna i umetnosti.

B

Bojan Vlahović


Autori fotografija

Bojan Vlahović rođen je u Kolašinu, Crna Gora, u oktobru 1993. godine. Diplomirao je arhitekturu 2019. godine na Školi arhitekture - Politecnico di Milano, kampus Leonardo u Milanu, i pohađao Porto Academy letnju školu na FAUP - Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Portu 2017. godine. Trenutno radi sa istaknutim crnogorskim arhitektom Srđanom Tadićem.

Branislav Milatović


Autori fotografija

Diplomirao filmsku režiju na FDU na Cetinju. Sa svojim kratkim filmovima “Sve to” (2012), “Puna glava radosti” (2018) i “Obrad” (2020) učestvovao na preko 70 filmskih festival širom svijeta na kojima je osvojio desetak nagrada. Trenutno radi na svom prvom dugometražnom filmu.

Branislav Strugar


Autori fotografija

Branislav Strugar je rođen u Beogradu 1949. godine. Osnovao je izdavačku kuću Studio Strugar Publishers. Strugar je objavio 14 autorskih monografija i održao 25 samostalnih izložbi. Poseduje zvanja master fotografa od Foto saveza Jugoslavije i istaknutog umetnika fotografije koju dodeljuje Udruženje primenjenih umetnika i dizajnera Srbije (ULUPUDS). ULUPUDS je Branislavu Strugaru dodelio i Nagradu za životno delo „za celokupno stvaralaštvo i doprinos razvoju primenjene umetnosti i dizajna“.

Bratislav Gaković


Autori fotografija

Bratislav Gaković je arhitekta čiju karijeru čini više od 40 godina rada, 4 zemlje, i veliki broj nagrada i priznanja. Posle diplomiranja u Ljubljani dugo godina je radio u Beogradu. Davne  1989-te preselio se u Veliku Britaniju gde je tokom 30 godina ostavio svoj trag kao arhitekta, edukator i istraživač. Sada ponovo živi i radi u svom rodnom Beogradu. 

D

Darko Karadžić


Autori fotografija

Rođen 1965. godine u Crnoj Gori, (Jugoslavija). Diplomirao na ALU u Sarajevu 1991. godine. Od 1991. živi i radi u Parizu i Normandiji Bavi se skulpturom, slikarstvom, grafikom, instalacijom I različitim medijima Izlagao je samostalno i grupno u Jugoslaviji, a kasnije iu nekim njenim republikama, Francuskoj, SAD, Islandu, Brazilu, Holandiji, Nemačkoj, Kini... Autor je monumentalnih skulptura u SAD i Holandiji. Dobitnik nagrade za grafiku, skulpturu i dizajn

Darko Radović


Autori fotografija

Darko je suosnivač co+re.platforme za strateško razmišljanje i život u boljim gradovima, profesor emeritus na Keio Uni., Tokio i profesor na Chulalongkorn Uni., Bangkok. Bavio se, istraživao i predavao arhitekturu i urbanizam u Evropi, Australiji i Aziji. Njegove knjige uključuju „neobični Tokio“; „mali Tokio”; „eko-urbanost”; „Urbofilija“.

Davisi Boonthram


Autori fotografija

Davisi, suosnivač co+re.platforme za strateško razmišljanje o stvaranju i životu boljih gradova, je arhitekta i umetnica, profesorka arhitekture na Univerzitetu Chulalongkorn u Bangkoku. Njena akademska karijera obuhvata Francusku, Tajland, Singapur, Australiju i Japan, a njeni knjige uključuju "Tokyo Bangkok Singapore, Creative Milieu" i "small Tokyo" itd. Izlaže internacionalno.

Duško Miljanić


Autori fotografija

Duško Miljanić je renomirani fotograf iz Crne Gore. Sa preko dve decenije iskustva, radio je sa raznim domaćim i međunarodnim kompanijama i državnim institucijama. Njegove fotografije su objavljene u brojnim publikacijama, časopisima, knjigama i memoarima. Miljanić je takođe učestvovao na više grupnih izložbi i međunarodnih umetničkih projekata, pokazujući svoj talenat i stručnost. Dobitnik je prestižnih nagrada, uključujući priznanje Svetske asocijacije umetničkih fotografa FIAP i Sterijinu nagradu za fotografiju u pozorišnoj umetnosti. Pored toga, Miljanić je aktivno učestvovao u organizaciji fotografskih događaja i bio je član žirija na renomiranim festivalima fotografije. Njegovi nezavisni projekti, kao što su „Barvale” i „Lica mog vremena”, stekli su priznanje svojim umetničkim i društveno angažovanim pristupom. Posetite vvv.duskomiljanic.me za više informacija.

Đ

Đordje Stojanović


Autori fotografija

Dr Đorđe Stojanović je viši predavač arhitektonskog dizajna na Univerzitetu u Melburnu. Njegov rad kombinuje znanja iz prakse sa istraživanjem dizajna i podučavanjem. On je RIBA/ARB registrovani arhitekta u Velikoj Britaniji od 2001. godine i stekao je profesionalno iskustvo u Londonu pre nego što je suosnivao 4of7 Architecture, istraživačko orijentisanu praksu u Beogradu. Prethodno je bio vanredni profesor na predmetu Arhitektonsko projektovanje na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Đurđa Garčević


Autori fotografija

Đurđa Garčević je industrijski dizajner sa jakim interesovanjem za konceptualnu umetnost, snove i istraživanje prirode. Od deteta koje je u dedinoj garaži oblikovalo žicu i sebi pravilo igračke, postala je dizajner. Kroz dizajn pokušava da reši probleme sa kojima se svet danas suočava. 2022. godine osvojila je treću nagradu na Milanskom sajmu nameštaja i otvorila svoju prvu samostalnu izložbu u Beogradu

E

Eldin Kabaklija


Autori fotografija

Eldin Kabaklija, dipl.ing., arhitekta i partner u studiju Schluder Architekten u Beču. Završio je osnovne i master studije na Tehničkom univerzitetu, Arhitektonskom fakultetu u Beču. Njegov rad je nagrađivan na velikom broju otvorenih arhitektonskih takmičenja u EU, što je rezultiralo realizacijom mnogih projekata od javnog interesa. Njegova specijalnost je arhitektura obrazovnih objekata.

Ema Alihodžić Jašarović


Autori fotografija

Ema Alihodžić Jašarović (1986.), arhitektica, docentkinja na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Dobitnica je više nagrada na međunarodnim smotrama arhitekture, I na arhitektonsko-urbanističkim konkursima (dobitnica Salona arhitekture Crne Gore I Salona u Novom Sadu (2022)). Nominovana za Piranesi award (2022). Član je crnogorskog tima na XII Bijenalu arhitekture u Veneciji (2010).  Od 2018 do 2022. godine vrši funkciju potpredsjednice Saveza arhitekata Crne Gore. 

G

Goran Andrejin


Autori fotografija

Nakon višegodišnje saradnje, Goran Andrejin i Sonja Dubak kreirali su ANDU architects. Ideja o osnivanju studija nastala je iz potrebe istraživanja i različitih pristupa. Njihov rad u osnovi karakteriše projektna autentičnost koja je rezultat reakcije na prirodno različite programe kojima posvećuju mnogo pažnje i vremena. Dobitnici su Gran pri nagrade na 4. crnogorskom salonu arhitekture pod nazivom trans-MISIJA.

Goran Ivo Marinović


Autori fotografija

dr Goran Ivo Marinović je predavač na Školi za javnu arhitekturu i potpredsednik Housing instituta na Univerzitetu Venzhou-Kean. Sproveo je istraživanja u Meksiku (UDLAP), Južnoj Koreji (Univerzitet Keimiung), Nemačkoj (TUM) i Čileu (Univerzitet Čilea). Njegovo interesovanje je inkrementalno stanovanje, neformalna naselja, kritička i hermeneutička fenomenologija i studije pokreta.

J

Jelena Ivančević


Autori fotografija

Jelena Ivančević (1998) je završila osnovne studije Scenske arhitekture tehnike i dizajna u Novom Sadu. Okrenuta je ka pozorišnim i filmskim praksama kao scenografkinja i scenska dizajnerka. Trenutno radi pripravnički u dramskom studiju Prazan prostor, aktivni je član udruženja Škart koji se bavi angažovanom i alternativnom umjetnošću na relaciji Tivat-Podgorica (Crna Gora). Bila je angažovana na nekoliko pozorišnih projekata u Crnoj Gori i Srbiji, volonter nekoliko pozorišnih i filmskih festivala, sprovodila tematske radionice na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu.. Arhitekturom se bavi kroz projekte koji se oslanjaju na izložbene ili ambijentalne prostore, bila je član autorskog tima mladih scenskih dizajnera koji su izlagali na novogodišnjem svjetlosnom festivalu koji organizuje Kulturna prestonica Evrope Novi Sad-2021. Kao moderatorka učestvovala je na prvom online simpozijumu Prakse scenskog dizajna/ ka novom bijenalu 2021. godine. Profesionalnu praksu definše kroz vizuelnu umjetnost, scensku arhitekturu i dizajn te aktivizam.  

Jelena Vlaović


Autori fotografija

Jelena Vlaović rođena je 1994. godine u Podgorici, Crna Gora. Studirala je na Univerzitetu u Sevilji - Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Sevilla i diplomirala na Univerzitetu u Beogradu - Arhitektonskom fakultetu. Njena master teza je osvojila nagradu "Sestre Bulajić" za 2021. godinu kao najbolji diplomski rad na Univerzitetu u Beogradu, i bila je nominovana za Tamayouz International Award 2020 za diplomski projekat (od strane Arhitektonskog fakulteta u Beogradu). Trenutno je bazirana u Crnoj Gori i radi u oblasti istraživanja arhitekture i dizajna enterijera.

Jovana Marojević


Autori fotografija

Jovana Marojević, doktor nauka, docent na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, Crna Gora, gde je završila osnovne, specijalističke i master studije pedagogije. 2018. godine je stekla doktorski stepen na istom fakultetu. Njene oblasti naučnog interesovanja su Kritička pedagogija i Studije detinjstva. Autor je velikog broja naučnih radova.

K

Ksenija Radovanović


Autori fotografija

Ksenija Radovanović je arhitekta-urbanistkinja i istraživačica iz Beograda, Srbija. Trenutno je studentkinja doktorskih studija Arhitektonskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, gde učestvuje u radu dve istraživačke jedinice - Laboratorije za kulturu planiranja i dizajn prostornih politika (LKPDPP) i Laboratorije za kolaborativne urbane prakse (LKUP).

L

Luka Skansi


Autori fotografija

Luka Skansi, povijesničar arhitekture, vanredni profesor na Politecnico di Milano (DASTU – Department of Architecture and Urban Studies).

M

Maja Žugić


Autori fotografija

Rođena 1989. godine, odrasla u Beogradu (Srbija). Poreklom sa Durmitora (Crna Gora), gde joj srce živi. Završila je master studije u Beogradu 2013. godine, nakon čega je počela da radi u najvećoj srpskoj građevinskoj i dizajn kompaniji - Energoprojekt. Radila je na najkompleksnijim projektima u zemlji i inostranstvu, među kojima bi izdvojila Ritz Carlton Hotel u Kazahstanu i Kineski kulturni centar u Beogradu. Njen rad kombinuje konceptualnu kreativnost i eksperimentalnu praksu. Posvećena je očuvanju kreativne suštine dizajna, posebno kada se suočava sa izazovima unutar datog konteksta.

Marija Novaković


Autori fotografija

Marija Novaković rođena je 1978. godine u Novom Sadu. Diplomirala je na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, gde je takođe stekla magistarsku diplomu 2003. godine. Od 2003. do 2006. godine radila je u "Pokrajinskom sekretarijatu za građevinarstvo i urbanizam" u Novom Sadu. Od 2006. godine radi u preduzeću "Enforma" d.o.o. u Kotoru. 2013. godine je stekla licencu za konzervatora i nakon toga nastavila svoju karijeru kao arhitekta, urbanista i konzervator. Njen primarni fokus rada su studije zaštite, projekti konzervacije i implementacija konzervatorskih projekata. Takođe je dizajnirala nekoliko individualnih stambenih, poslovnih i javnih objekata, kao i turistička naselja sa pratećim sadržajima. Napisala je nekoliko članaka za antologije iz nauke, kulture i umetnosti. Posebno značajna istraživanja su Jevreji u Kotoru prema arhivskim zapisima XV-XX veka i proučavanje turizma groblja. Njeno posebno područje interesovanja je proučavanje i rad na rekonstrukciji fortifikacija u Crnoj Gori.

Marijana Simić


Autori fotografija

Marijana Simić je arhitekta sa raznolikim iskustvom koja trenutno radi u Beogradu u Srbiji. Njeno međunarodno iskustvo uključuje rad u Kini gde je dala doprinos u nekoliko renomiranih arhitektonskih firmi, pokrivajući različite programe izgradnje, od velikih mješovitih upotreba do javnih škola i instalacija.

Marko Radonjić


Autori fotografija

Marko Radonjić (1984) završio je Arhitektonski fakultet u Podgorici 2010. godine. Radi projekte različitih tipologija od kojih se izdvajaju objekti infrastrukture. Na 3. salonu arhitekture Crne Gore (2018) osvaja Grand Prix za projekat mašinske zgrade male hidroelektrane „Bistrica Majstorovina“ (2017). Jedan je od osnivača kolektiva Solveig Dara Draško (Kopenhagen) i Škanj (Podgorica).

Maša Mušikić


Autori fotografija

Rođena u Nikšiću, 27. marta 1992. godine. Grafički dizajner, diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje, Univerziteta Crne Gore, gdje trenutno radi na Odsjeku za grafički dizajn kao diplomirani inženjer. saradnik u nastavi. U okviru razmene studenata boravila je u Francuskoj na L'Ecole Superiere d'Art de Nanci (2015) iu Slovačkoj na Visoka školi vytvarnych umeni u Bratislavi (2019). Izlagala je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je na brojnim konferencijama i radionicama u zemlji i inostranstvu.

Milan Katić


Autori fotografija

Milan Katić je iskusni arhitekta sa istraživačkim i građevinskim iskustvom koji je dao značajan doprinos polju arhitekture kroz svoj rad u beogradskim kancelarijama Remorker Architects i 4of7 Architecture. Njegov rad je široko priznat i prikazan u brojnim publikacijama, izložbama i nagradama, uključujući Nagradu Grada Beograda za arhitekturu 2018. godine za projekat Bulevar 79, Ranko Radović nagradu 2020. godine za projekat Makedonska 44 i Pohvalu Beogradskog salona arhitekture 2018. godine za projekat Small River House.

Milena Delević Grbić


Autori fotografija

Milena (Delević) Grbić je rođena u Beogradu. Diplomirala je 2006. na  Univerzitetu u Beogradu –Arhitektonskom fakultetu na kojem je doktorirala 2015. godine. Na istom fakultetu je radila u zvanju asistenta. Trenutno je zaposlena kao docent na Univerzitetu u Novom Sadu gdje predaje arhitektonsko projektovanje na modulu za arhitekturu. Vodi interdisciplinarnu projektantsku praksu u Beogradu i Subotici.

Mileta Bojović


Autori fotografija

Mileta Bojović (1941, Crna Gora) završio je Arhitektonski fakultet u Beogradu. Kao apsolvent radi u Nansiju (arh.J Marconnet), a kao arhitekta u Parizu (prof. J.Faugeron). Poslijediplomske studije pohađa na Institutu za urbanizam u Parizu, 1967-’69, a kao stipendista francuske vlade na Paris X u Nanteru, kod prof.A.Lefevra (1975-’78).Radi urbanističke planove H.Novog, Plužina, i Žabljaka; autor je Bloka 5 u Podgorici i više objekata u Žabljaku, Nikšiću i Plužinama. Vanredni je član CANU. 

Milica Jaramaz


Autori fotografija

Milica Jaramaz, mr., asistent na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, Crna Gora, gde je završila osnovne, specijalističke i master studije pedagogije. Trenutno radi na doktorskim studijama iz andragogije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Njena naučna interesovanja obuhvataju andragogiju, metodologiju rada školskih pedagoga i socijalnu pedagogiju.

Milica Vujović


Autori fotografija

Milica Vujović je docent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta za tehnologiju u Beču, Austrija. Njeno istraživanje se fokusira na arhitekturu, dizajn zasnovan na podacima, kao i na korišćenje, obradu, analizu i vizualizaciju podataka sa ciljem dobijanja novih saznanja koja mogu podržati arhitektonski dizajn. Njeno prethodno iskustvo je uglavnom usmereno na edukativne i javne prostore, gde su tehnologija senzora i računarske tehnike korišćene kako bi se bolje razumelo ljudsko ponašanje i percepcija.

Mladen Maslovar


Autori fotografija

Mladen Maslovar je arhitekta rođen 1994. godine u Kotoru, Crna Gora. Magistrirao je na Univerzitetu u Beogradu i trenutno nastavlja studije na ENSA Paris La Villette. Maslovar je radio za Enforma Studio u Kotoru i Ten Studio u Beogradu (Cirih). Praksu je završio u Planu 1661 u Bangkoku, a njegovi studentski radovi su izlagani na KCB Beograd i Piranskim danima arhitekture.

Mustafa Musić


Autori fotografija

Mustafa Mušić, arhitekta iz Beograda, diplomirao je 1975. na Arhitektonskom fakultetu. Osnivač grupe M.E.Č. i arhitektonskog biroa Zenit-inženjering. Projektovala i realizovala preko 50 arhitektonskih objekata. Naučni saradnik na Arhitektonskom fakultetu (1999-2002) i predavač na poziv. Autor knjiga i monografija o svom stvaralaštvu, objavljenih u domaćim i međunarodnim publikacijama. Učestvovao na 80+ izložbi. Dobitnik 20+ stručnih nagrada i priznanja. Član stručnih organizacija i komisija.

N

Nemanja Milićević


Autori fotografija

Nemanja Milićević je arhitekta angažovan kao saradnik u nastavi na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Jedan je od osnivača projektantskog studija OOUR, koji pored uspješnih arhitektonskih realizacija predstavlja Crnu Goru na Venecijanskom Bijenalu arhitekture 2016 god. Kao dio tima dobitnik je nekoliko nagrada na međunarodnim konkursima i smotrama arhitekture ( Salon arhitekture Crne Gore i Salon arhitekture Novi Sad 2022 ) kao i nominacija  za Piranesi award (2022).

Nikola Novaković


Autori fotografija

Nikola ima preko 12 godina praktičnog arhitektonskog iskustva u projektovanju, upravljanju I nadzor nad izgradnjom širokog spektra stambenih, turističkih i poslovnih objekata u Crnoj Gori (kao iu Srbiji i Rusiji). Kao osnivački direktor i glavni dizajner jedne od vodećih arhitektonskih i inženjerskih kompanija u Crnoj Gori, Nikola i njegov Enforma tim su radili sa velikim brojem međunarodnih klijenata visokog profila, upravljajući procesom projektovanja od koncepta do završetka projekta. Nikolini institucionalni klijenti su Porto Montenegro, Orascom Development (Lustica Bai), Pluto Capital, Montenegro Properti Fund i Adriatic Opportunities Limited. Pored crnogorske Vlade, Nikola je bio angažovan i na velikom broju projekata za fizička lica i domaće crnogorske kompanije poput Ekpo-Commercea.

P

Petra Čoko


Autori fotografija

Petra Čoko je mlada arhitektica koja je završila master studije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani i jednu godinu master studija na Tehničkom univerzitetu u Minhenu. Njen djed i preci potiču iz Crne Gore - sa planina Morače, gdje i danas stoji prvobitna i napuštena rodna kuća njenog djeda. Kako je na nju ostavila veliki utisak, istakla ga je kao primer primarne i zaboravljene stambene arhitekture u svom master radu. Dobitnica je Big See nagrade Slovenija 2022 za perspektivne mlade arhitekte. Trenutno projektuje respektabilnu stambenu arhitekturu u arhitektonskom studiju Biro Gašperič u Ljubljani.

R

Radovan Radoman


Autori fotografija

Spec.sci.arh Radovan Radoman, arhitekta studija Schluder Architekten u Beču. Osnovne i specijalističke studije arhitekture završio je na Univerzitetu Crne Gore. Nagrađivan je na 20. Salonu arhitekture u Novom Sadu, 2. Salonu arhitekture u Crnoj Gori, Balkanskom bijenalu arhitekture, kao i na brojnim otvorenim arhitektonskim konkursima EU. Njegova specijalnost je obrazovna arhitektura.

Rok Žnidaršič


Autori fotografija

Rođen je 1977. u Ljubljani. Diplomirao je 2004. na Fakultetu za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Osnivač arhitektonskog ateljea Medprostor (z J. Fischer Knap) 2011. Bio je asistent na istom fakultetu od 2006. do 2015. i postao docent. Mentor i nositelj predmeta na fakultetu, s uspjesima studenata na međunarodnim natjecanjima. Aktivan u interdisciplinarnim inicijativama za prostor i okoliš. Postao je podžupan Ljubljane za urbanizam, arhitekturu, okoliš i mobilnost. Dobitnik je više nagrada i priznanja, uključujući Plečnikovu nagradu, Europsku nagradu za urbani javni prostor i Nagradu Prešernovega sklada. Njegovi projekti nominirani su za međunarodne nagrade i osvojili prvih osam mjesta na natječajima. Autor izložbi i objavljenih članaka. Predavao na međunarodnim simpozijima.

S

Sara Jeveričić


Autori fotografija

Sara Jeveričić, rođena 23. aprila 1992. godine u Užicama, Srbija 2011. godine, završila je srednju školu i iste godine upisala osnovne akademske studije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Nakon završenih osnovnih studija upisala je master studije, smer arhitektonsko projektovanje i diplomirala 2017. Do 2021. Radi u arhitektonskim biroima. 2021. Osniva studio za dizajn nameštaja.

Sonja Dubak


Autori fotografija

Nakon višegodišnje saradnje, Goran Andrejin i Sonja Dubak osnovali su arhitektonski studio ANDU Architects. Ideja za osnivanje studija proistekla je iz potrebe za istraživanjem i različitim pristupima. Njihov rad je suštinski obeležen autentičnošću projekata koja proizilazi iz reakcije na prirodno različite programe kojima posvećuju puno pažnje i vremena. Oni su dobitnici Grand Prix nagrade na 4. Crnogorskom salonu arhitekture pod nazivom trans-MISSION.

Srđan Marlović


Autori fotografija

Srđan Marlović ima veliko iskustvo u oblasti arhitektonske i urbanističke konzervacije, uključujući restauraciju i adaptivnu ponovnu upotrebu kulturnih dobara, kao i istraživanja i publikacije koje se fokusiraju na zaštitu kulturnog nasleđa. Između ostalog, uradio je studiju baštine i pejzaža za potrebe glavnog planiranja u Boki Kotorskoj i radi kao konsultant na projektima sa UNESCO-om. Njegov rad je prepoznat brojnim nagradama za idejna i završena arhitektonska rešenja na međunarodnom i regionalnom nivou.

Srđan Tadić


Autori fotografija

Srđan Tadić rođen je 1974. godine u Nikšiću, Crna Gora. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i radio kao asistent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Srđan je radio u tokijskom birou SANAA (Kazuyo Sejima), a trenutno radi u svom arhitektonskom studiju KOKORO u Nikšiću i u birou Re:act u Beogradu.

Stanislava Predojević


Autori fotografija

Stanislava Predojević je arhitekta, urbanista i samostalni istraživač, živi i radi u Bazelu. Master studije završila je na Arhitektonskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu, a specijalističke studije – MAS CAAD na ETH u Cirihu. Raspolaže radnim iskustvom u arhitektonskim studijima u Beogradu, Gracu i Cirihu i kao saradnik u nastavi na Univerzitetima u Beogradu i Karlsruhe.

V

Vlado Lutovac


Autori fotografija

Rođen u Beranama u Crnoj Gori 17. Novembra 1989 godine. Osnovnu školu i Gimnaziju završio u Beranama. Filozofski fakultet u Beogradu upisao 2008 goidne. Diplomirao na katedri za Aheologiju na Filozofksom fakuletu - Univerzitet u Beogradu. Tema diplomslog rada: Kasnoantički Prevalis arheološka svedočanstva. Učestvovao na arheološkim istraživanjima u Srbiji i Crnoj Gori, kao član stručnog tima arheoloških istraživanja na 58. arheološka lokaliteta. Radi se o praistorijskim, antičkim i srednjevjekovnim lokalitetima. Autor (kustos)  dve samostalne izložbe „ISTRAŽIVANJA ZAŠTITA I VALORIZACIJA KULTURNOG NASLJEĐA POLIMLJA” i “ VJEKOVNO KULTURNO NALSEĐE- CRKVE I MANSTIRI POLIMLJA. Trenutno zapošljen u Polimskom muzeju kao kustos u Arheološkoj zbirci.

Z

Zlatko Nikolić


Autori fotografija

Zlatko Nikolić je arhitektonski i pejzažni dizajner iz Berlina. Nakon što je magistrirao na Univerzitetu u Beogradu, karijeru je započeo u Kancelariji za metropolitansku arhitekturu "OMA" u Roterdamu. Zatim je živeo i radio u Japanu, Mauricijusu i Norveškoj, gde je sarađivao sa nekoliko kancelarija na nizu tipologija i razmera - od dizajna nameštaja sa Džunjom Išigamijem do velikih projekata sa Topotekom 1. Kao član tima '14-14 Bio je kokustos Nacionalnog paviljona Srbije na KSIV Venecijanskom bijenalu. Prostorna iskustva i odnosi između prostora ili objekata međusobno, sa prirodom iu okviru njihovog opsežnog konteksta je glavna tema njegovog praktičnog ili teorijskog rada, koji varira od dizajna do istraživanja.